NOUTATI

Cainii puși pe urmele urșilor. Proiect inovator.

Va folosi câini dresați pentru a detecta prezența urșilor în pădurile României. Îi va găsi după fecale.

Institutul Naţional De Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Dracea” își propune un proiect inovator: va folosi câini dresați pentru a detecta prezența urșilor în pădurile României.

Proiectul, finanțat din fonduri europene, va costa 335.425 lei, TVA inclus.Pentru a găsi un specialist în dresarea acestor câini, institutul a demarat o licitație electronică. Scopul?

Câinii vor fi instruiți să descopere fecalele urșilor, ceea ce va facilita munca cercetătorilor. Se estimează că, cu ajutorul acestor câini, eficiența în detectarea probelor va crește cu până la 50%.

Ofertantul câștigător va avea responsabilitatea de a furniza trei câini specializați, având vârsta între 12 și 50 de luni. Mai mult, consultantul va trebui să instruiască și trei membri din echipa proiectului pentru a lucra eficient cu acești căței.Însă, aceasta este doar începutul.

Una dintre cerințele specificate în caietul de sarcini este ca specialiștii instruiți să poată dresa ulterior și alți câini în scopul detectării urșilor.Acest proiect face parte din „Implementarea Planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs din România” și reprezintă un pas important în direcția conservării acestei specii în țara noastră.