NOUTATI

Barbat ucis din dragoste de un soț gelos. Organele lui au fost donate.

Donare de organe după un atac sângeros în Arad. Agresorul a încercat să ucidă pe amantul și iubita lui. A reușit!

Un caz șocant de violență domestică a avut un final neașteptat, după ce victimei i s-au decis să i se doneze organele pentru a salva alte vieți.

Bărbatul, în vârstă de 55 de ani, a fost împușcat și înjunghiat de iubitul gelos al femeii cu care avea o relație, în timp ce se aflau în mașină. Femeia a fost și ea bătută cu bestialitate, dar a supraviețuit atacului.

Totul s-a întâmplat în urmă cu patru zile, când agresorul, de 50 de ani, i-a surprins pe cei doi în mașină. Acesta ar fi vrut să îi ucidă pe amândoi cu un pistol cu glonț, dar arma nu a funcționat. A reușit totuși să îl împuște pe bărbat în zona capului, apoi l-a înjunghiat în zona gâtului. Femeia a fost lovită cu pumnii și picioarele, dar a scăpat cu viață.

Bărbatul rănit grav a fost transportat la Spitalul Județean Arad, unde medicii nu au reușit să îi scoată glonțul din cap. Luni noapte, el a intrat în moarte cerebrală și familia lui a acceptat să îi doneze organele.

Maria Daniela Moț, medic coordonator transplanturi Spitalul Județean Arad, a declarat: „În urma punerii diagnosticului de moarte cerebrală a avut loc o discuție cu familia privind acordul donării de organe. În urma obținerii acordului s-a luat legătura cu centrele care fac prelevarea de organe”.

După o operație de cinci ore, au fost prelevate ficatul și rinichii bărbatului. Rinichii au ajuns la Institutul de Transplant din Cluj-Napoca, unde au fost transplantați doi pacienți care sufereau de insuficiență renală cronică.

Iacob Gheorghiță, purtătorul de cuvânt al Institutului de Urologie și Transplant Cluj-Napoca, a spus: „Un bărbat de 42 de ani, care făcea dializă de patru ani, din județul Iași, el este un re-transplant. Și o femeie de 56 de ani, care făcea dializă de un an și jumătate, din județul Cluj”.

Ficatul a ajuns la Institutul Fundeni din București, unde a fost transplantat unei paciente de 45 de ani, care suferea de o boală rară a ficatului.

Guenadiy Vatachki, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant, a mulțumit familiei donatoare: „Ficatul s-a transplantat unei paciente de 45 de ani, cu colangită sclerozantă primitivă. Operația s-a încheiat cu succes. Am vrea să mulțumim familiei care a fost de acord cu donarea de organe și că a înțeles că acest gest altruist salvează vieți”.

Potrivit Agenției Naționale de Transplant, anul acesta au fost efectuate 174 de transplanturi de organe și țesuturi la nivel național, o cifră similară cu anul trecut.

Între timp, ancheta poliției în cazul atacului din Arad continuă. Agresorul este acum acuzat de omor calificat și tentativă de omor. El ar fi avut o relație extraconjugală cu femeia pe care a bătut-o și ar fi fost furios că aceasta l-a înșelat cu alt bărbat. Soția agresorului a declarat că acesta este nevinovat și că a fost confundat. Femeia rănită în atac este încă internată în spital și se află sub protecția poliției