NOUTATI

Băiețelul de 17 luni care s-a înecat cu o bucată de măr a murit. Tragedie la gradinita care funcționa ilegal.

Un bebeluș de doar 17 luni a decedat la spital, după ce s-a înecat cu o bucată de măr la o grădiniță neautorizată din Oradea. Incidentul a avut loc joia trecută, când băiețelul a primit un măr la gustare și nu a mai putut respira. Două asistente de la grădiniță au încercat să-i acorde primul ajutor, dar au sunat la 112 abia după ce situația a devenit critică.

Ambulanța a ajuns la fața locului în cinci minute, dar copilul era deja în stop cardio-respirator. Medicii au reușit să-l resusciteze și l-au transportat la spital, unde a fost internat la Terapie Intensivă. Din păcate, băiețelul a intrat în comă profundă și a murit marți, la ora 15:55.

Ancheta a scos la iveală faptul că grădinița unde s-a produs tragedia nu avea autorizație și acreditare din partea Ministerului Educației. În acte, grădinița figura ca un centru de activități recreative, un truc folosit de multe firme private pentru a evita reglementările legale.

Administratorul grădiniței a declarat că exista o relație de încredere reciprocă între personal și părinți, iar aceștia din urmă nu au intenția să-și mute copiii de acolo, deși sunt conștienți de situația ilegală.

Potrivit datelor oficiale, în România există peste 900 de grădinițe private acreditate sau în curs de acreditare, dar și alte câteva mii care funcționează sub alte forme, fără a fi cunoscute de autorități.

Medicii atrag atenția că înecul cu bucăți de mâncare este un risc major pentru copiii mici și recomandă părinților și îngrijitorilor să știe cum să acorde primul ajutor în astfel de situații.

Dacă un copil se sufocă, trebuie să-i întoarcem fața cu palma, apoi să-l așezăm pe brațul-antebrațul nostru și să-i dăm lovituri ușoare între omoplați. Dacă nu reușim să-i eliberăm căile respiratorii, trebuie să-i facem masaj cardiac până la sosirea ambulanței. Fiecare secundă contează pentru salvarea vieții copilului.

Urmariti-ne pe Google News