NOUTATI

Asigurări (RCA) obligatorii pentru biciclete și trotinete electrice. Ce prevede proiectul de lege?

Alertă pentru bicicliști și utilizatorii de trotinete! RCA ar putea deveni obligatoriu! Bicicletele si trotinetele ar putea fi incluse pe lista vehiculelor pentru care propietrii sunt obligati sa cumpere RCA

În contextul în care numărul de biciclete și trotinete electrice pe străzile orașelor noastre este în creștere, o nouă propunere de lege este în dezbatere publică. Aceasta ar putea face obligatorie achiziționarea unei polițe RCA pentru aceste vehicule.

Ministerul de Finanţe a introdus în dezbatere publică un proiect de lege care se bazează pe o directivă europeană și care propune modificarea legii RCA. Conform acestui proiect, începând de anul viitor, ar putea deveni obligatoriu să avem asigurări pentru bicicletele și trotinetele care pot atinge o viteză mai mare de 25km/h.

Motivul? Siguranța traficului urban. În ultimii cinci ani, 20 de persoane și-au pierdut viața în accidente implicând biciclete sau trotinete electrice. Majoritatea acestor incidente au avut loc în marile orașe precum București, Cluj sau Iași.

Tarifele pentru aceste asigurări nu au fost încă stabilite și vor fi determinate de companiile de asigurare după adoptarea legii. În prezent, există asigurări facultative pentru aceste vehicule, care costă aproximativ 20 de euro.

Această propunere de lege vine ca un răspuns la creșterea numărului de accidente implicând aceste vehicule. Cu toate acestea, rămâne de văzut cum va fi primită această inițiativă atât de către utilizatorii acestor mijloace de transport, cât și de ceilalți participanți la trafic.

Urmariti-ne pe Google News