NOUTATI

Amenzile fiscale și contabile nu mai pot fi plătite la jumătate. Ce acte normative sunt vizate de noua lege

O nouă lege adoptată recent de Parlament schimbă regulile privind plata amenzilor pentru domeniile fiscal, contabil și financiar.

Potrivit Legii 296/2023, care a intrat în vigoare la 11 noiembrie 2023, firmele și persoanele fizice care încalcă prevederile unor acte normative importante nu mai pot beneficia de reducerea cu 50% a amenzii dacă o plătesc în termen de 15 zile. Scopul acestei măsuri este de a stimula conformarea voluntară și de a întări disciplina fiscală și financiar-contabilă în rândul contribuabililor.

Legea 296/2023 se aplică amenzilor prevăzute de Codul de procedură fiscală, Codul fiscal, Legea contabilității, Legea pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar, OUG privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, OUG pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport, precum și anumite amenzi din Legea 296/2023.

Pentru amenzile contravenționale aplicate înainte de intrarea în vigoare a noii legi, se păstrează posibilitatea de a plăti jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal.

Urmariti-ne pe Google News