NOUTATI

„Amenda” pentru moartea Alexandrei. Până și ea va plăti din amenda spitalului.

Spitalul din Botoşani, amendat cu bani publici pentru moartea Alexandrei Ivanov. Cine plăteşte, de fapt, pentru neglijenţa medicilor?

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a sancţionat spitalul din Botoşani cu 42.000 de lei (8.400 de euro) pentru cazul Alexandrei Ivanov, tânăra mamă care a decedat fără să primească asistenţă medicală în momentele critice ale vieţii ei.

Spitalul contestă amenda şi susţine că nu a încălcat nicio normă.

Alexandra Ivanov era una dintre cei milioane de români care îşi plăteau lunar contribuţia la Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate, gestionat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Din acest fond, care va aduna anul acesta 42 de miliarde de lei (8,4 mld. euro), se plătesc salariile medicilor şi cheltuielile spitalelor din ţară, scrie Ziarul Financiar.

Când Alexandra Ivanov a ajuns la spitalul din Botoşani cu dureri insuportabile, nimeni nu s-a gândit că ea avea dreptul la o îngrijire adecvată, pentru care plătise ani de zile. În schimb, a fost lăsată să moară pe un pat de spital, în timp ce medicul de gardă dormea.

Medicii din România au salarii comparabile cu cele din UE, dar nu şi responsabilitatea. Salariile lor sunt plătite din banii contribuabililor, printre care şi Alexandra Ivanov. Dar medicul de gardă nu a făcut nimic pentru a-i salva viaţa.

Mulţi români cred că serviciile medicale pe care le primesc sunt “de la stat”. Dar statul nu este altceva decât suma banilor pe care noi îi plătim ca impozite. Banii noştri. Amendă sau glumă proastă?

Casa de Asigurări de Sănătate a anunţat că a amendat spitalul din Botoşani cu 42.000 de lei pentru moartea Alexandrei Ivanov. O veste care a făcut înconjurul presei. Dar cine plăteşte această amendă? Nu cumva tot noi, contribuabilii? Noi plătim 10% din venitul nostru brut la Sănătate.

Banii noştri ajung la Ministerul Finanţelor, care îi redistribuie către Ministerul Sănătăţii sau Casa de Asigurări. Aceştia dau bani spitalelor, dar apoi le şi iau înapoi sub formă de amendă. Banii se muta doar dintr-un cont în altul, fără ca nimeni să fie tras la răspundere.

Când spitalul este amendat, cei care sufera sunt pacienţii, adică cei care plătesc pentru serviciile medicale. Ei au dreptul să beneficieze de un serviciu decent, dar acest drept le este tăiat dacă spitalul rămâne fără bani. Unde este logica? Sancţiunile trebuie să fie pentru cei care greşesc, nu pentru cei care plătesc.

De ce Colegiul Medicilor nu a constatat până acum că avem de-a face cu un caz de malpraxis? Cu o neglijenţă criminala? Sau poate că este normal ca un om să moară pe un pat de spital, fără ca nimeni să îl ajute?

Pacienţii din spitalul din Botoşani nu trebuie să plătească pentru greşelile altora. Nu am vazut în România vreo acţiune în regres care să faca vâlvâ. Pentru că statul are bani şi îşi permite să îşi batâ joc de noi.

A “amenda” un spital public nu este o pedeapsa, ci o glumâ proastă.