NOUTATI

A murit un rege al lăutarilor din Dâmbovița. Povestea lui Nea lon, omul care a cântat după ureche 70 de ani

Dâmbovița a pierdut unul dintre cei mai respectați și iubiți lăutari din județ. Nea lon de la Ungureni, care a dedicat 70 de ani din viață muzicii populare, s-a stins din viață astăzi.

A fost un maestru al acordeonului și al viorii, care a știut să interpreteze cu suflet și talent melodii vechi și noi. A câștigat existența din cântec și a transmis pasiunea pentru lăutărie fiului și nepoților săi, care îi duc mai departe numele și tradiția.

Nea lon a avut o viață plină de bucurii și necazuri, pe care le-a povestit într-un interviu pentru Gazeta Dâmboviței. A cântat la nunti memorabile, care durau zile întregi, dar și la evenimente nefericite, unde se iscau scandaluri sau nu era plătit pentru munca sa.

A respectat obiceiurile locului, cum ar fi sârba lungă de două ore, care îi solicita la maximum abilitățile artistice. A vizitat o singură dată străinătatea, când a făcut parte din ansamblul Fir de Dor, dar nu a vrut să se lase sedus de mirajul Occidentului.

Astăzi, vocea sa caldă și acordeonul său vesel s-au oprit pentru totdeauna. Lumea lăutarilor din Dâmbovița îl plânge pe Nea lon, omul care a slujit muzica populară cu dragoste și respect.