NOUTATI

A demisionat. Multumita de viralitatea postarii ei in legatura cu Spitalul Targoviste, isi spune nemultumirile in legatura cu sistemul educational.

Impresionată de amploarea la care a ajuns postarea sa cu privire la Spitalulul Judetean Târgoviște, dupa ce a hotărât să renunțe la poziția de director de liceu, a făcut o postare despre deficiențele din sistemul educațional.

Sistemele educaționale deficitare și numeroasele nereguli existente în domeniu au determinat-o pe respectata directoare a Liceului Teoretic „Petru Cercel” din Târgoviște, Ana-Maria Gheorghe, să-și prezinte demisia din funcție.

Ana Maria Gheorghe a ales să își publice decizia și să își expună motivele pentru această retragere într-o postare detaliată pe Facebook. În evaluarea sa sinceră și directă, directoarea și-a prezentat frustrările referitoare la starea actuală a sistemului de învățământ, care au culminat cu decizia sa de a demisiona. Totuși, chiar la sfârșitul comunicării încărcate, Ana Maria Gheorghe a adus în atenție și reușitele sale ca director al liceului.

„Vă scriu pentru că, inclusiv micile noastre experiențe împărtășite conduc la schimbare. Mi-a dat curaj si speranță modul în care ați rezonat și ați făcut virală postarea experienței cu tatăl meu, din spital.

Mi-am depus demisia, la Inspectoratul Școlar Dâmbovița, din funcția de director al Liceului Teoretic „Petru Cercel” Târgoviște. În Consiliul Profesoral, am menționat că este ultima data când conduc acea ședință în calitate de director al instituției.

Pentru că nu îmi plac generalizările, menționez motivele mele, motive care au condus la această decizie:

-scăparea din legislație a prevederii că, pentru unitățile care învață în două schimburi, să existe poziția de director adjunct indiferent de numărul de clase(legea permite 1 director adjunct dacă sunt peste 25 de clase; LTPC are 24); deși am corespondat cu ME pe aceasta speță, propunând soluții de modificare a legislației prezente în sensul individualizării ei, nu am obținut amendament pe noua lege sau pe ROFUIP;

-obligația de catedră a directorului unic la 8 ore, față de 6ore atunci când exista și director adjunct (practic, o anomalie);

-90% funcție de execuție și doar 10% de conducere;

-eliminarea indemnizației de conducere (începând cu anul 2016, indemnizație care putea urca până la 25%, dacă nu mă înșeală memoria);

-imposibilitatea de recompensare financiară și de stimulare a competiției în cadrul instituției prin eliminarea ,,salariului de merit,” (10%) sau a bonusului de 2% (prin anii 2000 și un pic).

Dragi prieteni, sunt și directori de instituții publice (printre care mă număr) care au ridicat școlile pe care le-au condus, care au organizat concursuri corecte de ocupare a posturilor (didactic, auxiliar, nedidactic), concursuri transparente, care au adus oameni de calitate în școală, prin criterii specifice unității, care au dotat școala prin proiecte cu finanțare externă, care au reușit sa obțină autorizarea ISU (când acest lucru era în sarcina lor), care au obținut evaluarea externă cu FB pe linie, care au obținut titlul de ,,Școala Europeană” care au oferit perspective noi elevilor și profesorilor prin programele Erasmus, care au stimulat participarea elevilor la olimpiade naționale, aducând premii și onoare școlii. Directori care au avut ca singur beneficiu creșterea încrederii comunității în instituția respectivă.

Am văzut astăzi în ochii colegilor mei și tristețea. Bucuria lor că o să am mai mult timp pentru mine, dar tristețea ca nu le mai sunt director. Așa cum ei au spus: ,,am traversat o perioada frumoasă, în care școala a crescut mult, atmosfera a fost una democrată, transparentă, de colaborare și respect”.

Nimeni nu este de neînlocuit, prieteni. Dar împreună, prin puterea propriului exemplu, putem schimba mici rotițe în sistem. Întotdeauna m-am străduit să fiu un bun exemplu colegilor mei și să nu pretind vreodată de la ei ceva ce, eu însămi, nu aș fi făcut.

Închid mandatul, anterior expirării lui, cu un procent de promovabilitate BACALAUREAT de 93%, cu titlul de ,,Școală Europeană”, o școală sigură, curată și prietenoasă”, a transmis profesoara Ana-Maria Gheorghe.

Ana-Maria Gheorghe.