NOUTATI

Fragmente din Trecut: Frescele Medievale Redescoperite la Curtea Domnească Târgoviște în Campania 2023


TÂRGOVIȘTE – În cadrul săpăturilor din acest an la Curtea Domnească, istoria își dezvăluie treptat secretele. Arheologii dâmbovițeni au avut bucuria de a face o descoperire de excepție, care va influența înțelegerea istoriei și culturii locale.

Cercetările efectuate în 2023 au adus la lumină locul exact unde, în secolul al XIX-lea, fresca interioară a Bisericii Sfânta Vineri a fost „depusă”, fiind înlocuită în urma unor lucrări de renovare ample ale lăcașului. Specialiștii au reușit să recupereze sute de fragmente ale acestei fresce, oferind astfel o fereastră spre arta și religiozitatea din secolul al XVI-lea.

Biserica Sf. Vineri, situată în inima Curții Domnești, nu mai are de mult frescele sale originale, dar această descoperire oferă o oportunitate valoroasă de a redescoperi și a aprecia arta picturală a acestei biserici.

Această descoperire este un exemplu elocvent al importanței cercetării științifice în domeniul arheologiei și al eforturilor continue de a reda istoria în mâinile și inimile comunității.

Echipa de arheologi își exprimă recunoștința față de toți cei implicați în această campanie și se așteaptă să aducă la lumină și mai multe detalii despre istoria bogată a Târgoviștei.